Tips en weetjes over tegels

Bron: http://keramische-tegels.refin.it/informazioni/veelgestelde-vragen

Wat is porcellanato?

Gres porcellanato bestaat uit een mengsel van grondstoffen die veel gemeen hebben met de grondstoffen voor de productie van vitreous china (gebruikt om sanitair en servies te maken). Het gaat dus om bijna compleet verglaasd materiaal, dat bijna niets absorbeert en met hoge mechanische kenmerken. De benaming “porcellanato”, dat de elegantie van het product nog eens onderstreept, komt voort uit het gebruik van kaolinklei, een witte klei die ook wordt gebruikt voor de productie van porselein.
Klei en fijne veldspaten worden onderworpen aan een kookproces met extreem hoge temperaturen en veranderen in tegels van gres met kenmerken van vorstvrijheid, bestendigheid tegen stoten, krassen en chemische aantasting.
Gres porcellanato is dus extreem bestendig, hygiënisch en mooi.

Wat is rectificeren?

Rectificeren is een proces waarmee de randen van de tegels perfect recht worden afgesneden om een “natuursteen”-effect te creëren.
Daardoor is het mogelijk om de tegels vlak tegen elkaar aan te leggen of met een nauwelijks waarneembare voeg.

Wat is oppervlakte afwerking?

En wat is het verschil tussen een natuurlijke afwerking, of een semigepolijste, gebouchardeerde of gestructureerde?
Oppervlakte-afwerking geeft de bewerkingsfase van een stuk aan om een bepaalde oppervlakte-ruwheid te behalen of vorm- en dimensietoleranties.
De natuurlijke afwerking is heel veelzijdig en kan universeel gebruikt worden; de semigepolijste doet de esthetische waarde van het materiaal beter tot zijn recht komen omdat het de weerschijn vergroot. Qua glans wordt het zelfs beter dan natuurlijk marmer; de gebouchardeerde afwerking is een bewerking die wordt verkregen met gebruik van gereedschap zoals een beitel, zodat er een rustiek oppervlak wordt verkregen dat lijkt op ruw materiaal; de gestructureerde afwerking is een oplossing voor slipvastheid bij water of speciale ruimtes.

Wat is een tint?

Een tint is de kleurnuance die een bepaalde partij tegels kenmerkt. Aangezien het in een fabriek bijna onmogelijk is om tegels te produceren met een identiek gelijke kleur, verdeelt men de tegels onder in groepen met een bepaalde nuance, dus per tint, alvorens over te gaan tot verpakken.
Vaak wordt de tint aangegeven met een letter en op de verpakking aangegeven met een stempel (tint A, tint B).

Wat is een kaliber?

Een kaliber is de productie-afmeting van de tegels.
Omwille van redenen die te maken hebben met de productietechnologieën, kunnen de tegels die uit de oven komen licht van afmeting verschillen. Daarom worden ze tijdens de keuze onderverdeeld in partijen van dezelfde afmeting, waarbij ze de toleranties waarborgen die door de normen worden aangegeven. Net als de tint, wordt ook het kaliber op de verpakking aangegeven, op de volgende manier:
20 x 20 cm (W 198 mm x 198 mm) waarbij 198 mm dus de productie-afmeting is.
Of:
20 x 20 cm – Kaliber 01

Wat is een keuzeklasse?

Een keuzeklasse is een andere parameter voor de levering.
Alleen de eerste keuze wordt gereguleerd door normeringen. In dit geval zijn er per honderd tegels bijvoorbeeld niet meer dan vijf defecte tegels toegestaan, als het gaat om uiterlijke onvolkomendheden. De overige keuzes (tweede, derde, commerciële, oven, enz.) zijn van mindere kwaliteit en kunnen een groter aantal gebreken vertonen.

Hoeveel tegels moet ik bestellen?

Voor u een gegeven hoeveelheid tegels bestelt, moet u weten hoe groot het oppervlak is dat u moet betegelen en een techniek en legschema hebben gemaakt.

Zodra deze twee gegevens duidelijk zijn, moet u weten dat:

 • ook een partij eerste keus tegels defecte stukken kan bevatten (tot en met 5% volgens de normen)
 • sommige tegels gesneden of geboord moeten worden, waardoor er rekening moet worden gehouden met een bepaalde hoeveelheid afval
 • het beter is om altijd een aantal reservetegels te bewaren voor eventuele toekomstige reparaties of om een representatief monster te hebben in het geval van klachten.

Het is dus het beste om ongeveer 10% meer tegels te bestellen dan nodig is voor het te betegelen oppervlak, en dat kunt u het beste in een enkele order doen, omdat het zou kunnen zijn dat een later besteld product niet helemaal homogeen is met het product dat u eerder heeft gebruikt.

Keramisch materiaal met andere bekledingen?

Het belangrijkste classificeringscriterium van de verschillende, beschikbare materialen is het criterium dat betrekking heeft op de aard van het product.

Daarom onderscheidt men:

 • keramisch materiaal, verkregen door een mengsel van grondstoffen die veel voorkomen in de natuur (klei, zand, enz.). zoals tegels en bakstenen
 • steenmateriaal, oftewel tegels of platen die verkregen worden door middel van het versnijden van rotsblokken die in de natuur kunnen worden gevonden. bijvoorbeeld marmer, graniet en travertin
 • ongevormde bindmiddelen van verschillende aard (cement, kalk, gips, etc.) die, als er water en zand aan worden toegevoegd, mengsels vormen die hard worden. Bijvoorbeeld plamuur op basis van cement en afwerkingen van gipswanden.
 • composiet, bekleding die wordt gemaakt van steenfragmenten verspreid in een bindende matrix van cement of polymeer. Bijvoorbeeld conglomeraten met rotsfragmenten in een matrix van cement of polymeer.
 • polymeermateriaal, die over het algemeen de naam “plastic materiaal” hebben. Bijvoorbeeld vinyl, linoleum, rubber, vloerbedekking, enz.
 • organisch materiaal van plantaardige of dierlijke oorsprong, die worden gemaakt van materiaal dat direct in de natuur te vinden is. Bijvoorbeeld hout en kurk, behang enz.

Keramisch materiaal is wat betreft prestatie beter dan alle andere materialen in verschillende gevallen:

 • krasvastheid
 • bestendigheid tegen chemische aanslag
 • hygiëne
 • bestendigheid tegen licht
 • bestendigheid tegen vuur
 • decoratie

Gres porcellanato is een soort keramiek van compacte en harde pasta, door-en-door gekleurd en niet poreus. Het woord “gres” geeft de keramische massa van de tegel aan: die is extreem gesinterd, compact dus, en daarom is de tegel zo sterk.
Het resultaat is een koek van magere, hittebestendige klei, die gebakken wordt in de oven (1200-1400 °C) tot het een verglazingsstaat bereikt die niet poreus en ondoordringbaar wordt.

Grès porcellanato is het materiaal met de laagste waterabsorptiewaarden, dus de hoeveelheid water die de plaat kan opnemen in bepaalde omstandigheden.
Dit is een van de twee parameters waarop de normen EN ISO gebaseerd zijn en hierdoor heeft het materiaal ook zo’n hoge buigvastheid, de hoogste spanning die het materiaal kan verdragen voor het breekt, als het wordt onderworpen aan een steeds grotere buiging.

De zeer hoge krasbestendigheid is een van de meest opvallende kenmerken van gres porcellanato, de resistentie die het oppervlak heeft als er oppervlakken, materialen of dingen mee in contact komen.

LET OP! Meubels die constant verplaatst worden zonder bescherming aan de onderkant kunnen het oppervlak van de tegel beinvloeden/beschadigen. Gebruik altijd bescherming aan de onderkant!

Zand en haren zijn de grootste boosdoeners voor een tegel, onderhoudt uw vloer dus regelmatig met stofzuigen en dweilen!

REINIGING WANNEER DE VLOER IS GELEGD

Het is absoluut niet voldoende de vloer met alleen water te reinigen, en het wordt absoluut afgeraden middelen te gebruiken als nafta, azijn, etc. De vloer moet daarentegen worden gereinigd met specifieke reinigingsmiddelen op zuurbasis, om kalkresten van voegspecie te verwijderen, die vuil aantrekken. Het is het
beste om, na een grove eerste reiniging, te wachten tot de specie gehard is, en vervolgens, volgens de instructies van de fabrikant, specifieke reinigingsmiddelen te gebruiken.

NORMAAL ONDERHOUD

SOORT VUIL REINIGINGSMIDDEL
Oliën en plantaardige en dierlijke vetten, bier, wijn, voedingsresten, nicotine, thee, was, schoensmeer etc. Specifieke reinigingsmiddelen op alkalische basis, natriumhydroxide, kali.
Inkt, kalkresten, roestvlekken, viltstift Reinigingsmiddelen op zuurbasis
Oliën en (mechanische) minerale vetten, rubber van banden,
harsen of lakken, kaarsvet, synthetische was voor schoenen Specifieke reinigingsmiddelen op zuurbasis, zoutzuur, oxaalzuur
Oplosmiddelen: tri, nitro-oplosmiddel, white spirit, aceton
Grijs worden in het algemeen, kleurverlies door accumulatie van vuil Reinigingsmiddelen op zuurbasis en oplosmiddel
Dof worden door reinigingsmiddelen, sporen, vuil in huis in het algemeen Reinigingsmiddelen op alkalische basis –Reinigingsmiddelen op hydro-alcoholbasis
Ontsmetting Ontsmettingsmiddelen
Dagelijkse reiniging Normale reinigingsmiddelen zonder was of geparfumeerde oliën

ALGEMEEN ADVIES

Controleer of degene die de tegels de vloer heeft gereinigd met speciale producten voor het verwijderen van resten van het leggen. Gebruik voor de normale
reiniging geen producten met was of geparfumeerde oliën, die beter geschikt zijn voor normale geglazuurde tegels (bijvoorbeeld badkamertegels). Het oppervlak
van het porseleingres REFIN ( kan anders zijn bij andere merken! ) is volledig verglaasd en compact; de opname van het oppervlak is minimaal (minder dan 0,5%) zodat er zonder problemen agressieve
reinigingsmiddelen kunnen worden gebruikt, overeenkomstig de instructies van de fabrikant van het product. Eventuele behandelingen om het product waterdicht te
maken of voor esthetische doeleinden, die men wil uitvoeren nadat de tegels zijn gelegd, moeten eerst worden uitgeprobeerd, aangezien, zoals gezegd, porseleingres
geen ingrepen van dergelijke aard vereist. Voor de GL-oppervlakken (geglazuurd) gelden in ieder geval de regels voor het leggen van tegels, net als voor UGLoppervlakken
(ongeglazuurd), terwijl het reinigen wordt vereenvoudigd door de aanwezigheid van het glazuur, ook al kunnen deze methodes rustig worden gebruikt
aangezien de tegels van REFIN ( kan anders zijn bij andere merken! ) in ieder geval bestand zijn tegen zuren en basen.

WEERSTAND TEGEN AFSCHURING
UNI EN ISO 10545-7

Methode die uitsluitend kan worden toegepast op niet-geglazuurde keramiektegels. De testmethodes en de weergave van de resultaten zijn hetzelfde als die in de vorige Europese normen (EN 102). Er is slechts één wijziging aangebracht met betrekking tot het te gebruiken materiaal voor het kalibreren van het instrument. De ijkingsprocedure blijft hetzelfde.

VASTSTELLING VAN DE SLIPVASTHEID
DIN 51130, DIN 51097, ASTM C 1028

Vaststellen van de ”R”-waarde van slipvastheid, afhankelijk van de hellingshoek waarmee een persoon die op een hellend vlak loop niet meer in staat is het evenwicht te bewaren.

VASTSTELLING VAN DE WEERSTAND TEGEN VLEKKEN
UNI EN ISO 10545-14

Methode die kan worden toegepast op alle gebruiksoppervlakken van keramiektegels om de weerstand tegen vlekken vast te stellen. Elk van de vlekveroorzakende middelen moet 24 uur blijven zitten op minstens 5 monsters, waarvan het gebruiksoppervlak vooraf gereinigd en gedroogd is. De vlekveroorzakende middelen worden verwijderd door opeenvolgende fasen waarbij verschillende reinigingsmiddelen en –procedures worden gebruikt.
KLASSE 5; de vlek wordt verwijderd met warm water
KLASSE 4; de vlek wordt verwijderd met een zwak in de handel verkrijgbaar reinigingsmiddel
KLASSE 3; de vlek wordt verwijderd met een sterk in de handel verkrijgbaar reinigingsmiddel
KLASSE 2; de vlek wordt verwijderd met oplosmiddelen, bijvoorbeeld aceton
Alle producten van REFIN zijn van KLASSE 5.

WATERABSORPTIE
UNI EN ISO 10545-3

De absorptie is de neiging die het keramische product heeft er water in door te laten dringen. Het is duidelijk dat dit fenomeen van groot belang is voor de eigenschappen en de mechanische kwaliteiten van het product. Om deze redenen delen de Europese CEN-normen de tegels in volgens het absorptiepercentage, door ze te verdelen in vijf groepen: BIJLAGE G, H, J, K, L.

CHEMISCHE BESTANDHEID
UNI EN ISO 10545-13

De chemische bestandheid is de capaciteit van het glazuur om bij omgevingstemperatuur contact met chemische middelen (voor huishoudelijk gebruik, additieven voor zwembaden, zuren en base) te verdragen, zonder dat het uiterlijk daarvan verandert.

VORSTBESTANDHEID
UNI EN ISO 10545-12

De vorstbestandheid is de eigenschap die tegels kunnen hebben in aanwezigheid van water bij temperaturen van onder de 0°C, nl. dat ze niet beschadigd raken door spanningen als gevolg van de toename van het volume van water bij bevriezing. Er wordt aangegeven of de tegel hiertegen bestand is.

WEERSTAND TEGEN TEMPERATUURSWISSELINGEN
UNI EN ISO 10545-9

De weerstand tegen temperatuurswisselingen is de capaciteit van het oppervlak van het glazuur geen zichtbare wijzigingen te ondergaan bij de ”shock” als gevolg van temperatuurverschillen die worden veroorzaakt door achtereenvolgende cycli van onderdompeling in water op kamertemperatuur en verblijf in ovens met temperaturen hoger dan 105°. Er wordt aangegeven of de tegel hiertegen bestand is.

BUIGVASTHEID
UNI EN ISO 10545-4

De buigvastheid is de maximale belastingwaarde die op drie punten van de tegel wordt uitgeoefend zonder dat hij breekt. De waarde wordt uitgedrukt in N/mm2 en de ISO-norm 10545/4 bepaalt de minimale aanvaardbare waarden als volgt::
BIb 35
BIIa 30
BIIb 18

WEERSTAND TEGEN AFSCHURING
UNI EN ISO 10545-7

De weerstand tegen afschuren is de capaciteit van het oppervlak van het glazuur om bestand te zijn tegen de slijtage die wordt veroorzaakt door het lopen of het schuren van mechanische voorwerpen (karren etc.). Deze slijtage hangt nauw samen met het mechanische middel (rubberen zool, leren zool, etc.), het meegevoerd materiaal (water, zand modder, etc.) en de intensiteit van de belasting. De norm bepaalt dat de tegels volgens hun gebruiksbestemming worden geclassificeerd in deze klassen:
PEI I Producten bestemd voor ruimten met lichte belasting en zonder schurende voorwerpen; bijv. badkamers, slaapkamers
PEI II Producten bestemd voor ruimten met gemiddelde belasting en een gemiddelde/lichte schurende werking; bijv. studeerkamers, woonkamers
PEI III Producten bestemd voor ruimten met een gemiddelde/zware belasting met een gemiddelde schurende werking; bijv. ingangen, keukens van woningen
PEI IV Producten bestemd voor ruimten met zware belasting; bijv. restaurants, kantoren, winkels, openbare instanties (met uitzondering van vloeren voor kassa’s en toonbanken van bedrijven en smalle verplichte doorgangen)
PEI V Producten bestemd voor ruimten met zeer zware belasting.

Bron: http://keramische-tegels.refin.it/kwaliteit/technische-kenmerken-gres-po...